Glutenvrije brownies

07 mei 2012

Van alle koekjes, cakejes, en andere zoete heerlijkheden, zijn brownies toch echt mijn favoriet. Ze zijn leuk om te serveren op een verjaardag of ieder ander leuk feestje, als onderdeel van een uitgebreid dessert, of gewoon als fijn comfort food voor op de bank met een kop thee of koffie. En het leukste? Ze zijn heel makkelijk glutenvrij, en zuivel vrij te maken. 

De brownie werd voor het eerst gemaakt in de Verendigde Staten in 1892, door een chef kok in het Palmer House Hotel in Chicago. Hij had de opdracht gekregen van een locale Women's Institute die voor hun conventie graag kleine handzame gebakjes wilden, die makkelijk uit de hand gegeten konden worden. En zo werd de brownie geboren. Ook al bestaat hij nog maar relatief kort, de brownie is inmiddels niet meer weg te denken uit café's en bakkerijen over de hele wereld. Een geslaagd experiment dus!

Ingrediënten
100 gram pure chocolade (72% of meer)
2 eieren
130 gram rietsuiker
1 theelepel vanille extract
130 gram gluten-vrij bloem of rijstemeel (of een mix van je favoriete glutenvrije soorten meel)
1 theelepel baking soda (sodiumbicarbonaat)
¼ theelepel zout


Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170°C

Smelt de chocolade au bain marie

Voeg de suiker en de eieren bij de chocolade. Wacht hier niet te lang mee, anders wordt de chocolade weer hard. Meng alles goed door elkaar. Voeg vervolgens de vanille extract, het zout en de baking soda toe. Mix alles nogmaals goed door elkaar, en doe vervolgens de bloem erbij en roer goed door totdat er een homogene substantie ontstaat.

Knip bakpapier op maat en plaats het in de bakvorm. Schep het mengsel er bovenop en verdeel goed.

Bak in het midden van de oven voor ongeveer 25 minuten. Prik om te testen met een saté prikker in het midden van de brownies. Als de prikker er schoon uitkomt zijn ze klaar.

Laat de brownies goed afkoelen voor je ze in stukken snijdt. 

Lekker bij een kop koffie, of als onderdeel van een dessert met een bolletje sorbetijs en verse vruchten.

Tip
Voeg wat fijngehakte walnoten of chocolate chips toe. Geraspte sinaasappel schil is ook erg lekker.

0 comments:

Een reactie posten