Citroen merengue taart

06 januari 2012

Mijn absoluut favoriete taart is citroen merengue taart, maar sinds mijn granen allergie heb ik dit helaas nooit meer kunnen eten. Daarom, tijdens een rustig dagje thuis zitten, besloot ik om dan maar eens te proberen er zelf een te maken. Uiteraard gluten-vrij, maar helaas wel met zuivel, want daar heb ik nog geen goede vervanging voor weten te vinden.








Voor de deegbodem:
  • 130 gram bloem (hiervoor heb ik half rijstemeel, half gluten-vrij zelfrijzend bakmeel gebruikt)
  • een snufje zout
  • 55 gram boter
  • 2 theelepels arrow root (voor de binding)
Dit is voor een bakvorm van ongeveer 18 cm doorsnede

Meng de bloem, het zout en de boter door elkaar. Hierna voeg je steeds een eetlepel water aan het mengsel toe, totdat het de juiste deegsubstantie heeft en je er een bal van kunt kneden. Verpak de bal in huishoudfolie en leg deze een uurtje in de koelkast.
Vervolgens de oven op 170°C voorverwarmen.
Spreid het deeg uit over de bakvorm en leg er een stuk bakpapier overheen. Leg hier vervolgens bakerwten (of elk willekeurig soort gedroogde bonen) op, dit is om te zorgen dat het deeg mooi plat blijft en niet begint te rijzen. Bak de bodem zo 10 minuten.
Haal na 10 minuten de bakerwten en het bakpapier eraf, en bak de bodem nogmaals 10 minuten.

Vervolgens maak je de vulling:
  • 4 eidooiers
  • 1 blikje gecondenseerde melk van 400g
  • geperst sap en geraspte schil van 3 citroenen

Verwarm de oven voor op 150°C. Meng alle ingrediĆ«nten samen in een kom en roer ze goed door totdat het mengsel wat dikker begint te worden. Giet vervolgens de vulling boven op de al voorgebakken taartbodem, en bak de taart voor ongeveer 25 minuten. De vulling moet na het bakken enigszins stevig zijn als je erop drukt, maar mag vooral in het midden nog wel een beetje zacht blijven. Laat de taart goed afkoelen en zet deze vervolgens ongeveer een uur in de koelkast.

Voor de merengue:
  • 4 eiwitten
  • 165g lichte rietsuiker
  • 1 theelepel vanille extract

Doe de eiwitten in een kom en klop ze met een garde tot ze schuimig beginnen te worden. Zorg dat de kom goed droog en absoluut niet vettig is, anders wordt de substantie van de merengue niet goed. Schep tijdens het kloppen steeds een eetlepel suiker erdoorheen. Als alle suiker erin zit de vanille eraan toevoegen, en deze ook goed erdoorheen kloppen. Pak vervolgens de mixer (dit is een stuk makkelijker dan met een garde), en klop het eiwit totdat het goed stijf is en er pieken in omhoog blijven staan.

Vul een spuitzak met de merengue en maak mooie kleine toefjes bovenop de taart. Bedek de hele bodem goed met merengue. Als je geen spuitzak hebt schep dan de merengue vulling op de taart en verdeel deze goed. Maak dan vervolgens met de bolle kant van een lepel punten en krullen in de merengue.
Bak de taart nogmaals 20 minuten op ongeveer 180°C, totdat de bovenkant van de merengue goudbruin is. Mocht de merengue nog niet mooi bruin zijn na 20 minuten (dit is afhankelijk van de sterkte van de oven), laat de taart dan nog een paar minuutjes extra bakken op 200°C.

Laat de taart helemaal afkoelen voor het aansnijden.

Eet smakelijk!


1 comments:

Nelleke zei

Wat ben ik blij met dit recept :-) Mijn man heeft deze heerlijke taart afgelopen week gemaakt voor mij (ik heb een glutenintolerantie) en ik heb nog nooit zo'n goede glutenvrije bodem geproefd. En vooral het middelste gele gedeelte: goddelijk! Onze normale bloem was op dus wij hebben hazelnootmeel gebruikt voor de bodem. 't Is trouwens zonder merengue ook erg lekker, wat minder zoet. En op die manier een perfecte basis taart. Perfect voor allerlei toppings: bramen, bessen, banaan, sinaasappel, perzik, kokos.
Bedankt! :-)

Een reactie posten